Претражи овај блог

четвртак, 28. јануар 2016.

Upoznavanje, ulicom Slovačkom

Svako jutro ovog januara me zgužvani autobus izruči na magistrali, na istom mestu.To je malo više od polovine puta do cilja . Dovoljno je i to u ovom gradu propalih predivnih starih kuća, izgubljenih ljudi, i neredovnih autobusa.Prošli put, kada sam opet imala cilj na pogrešnom mestu, jednostavno nije postajala opcija autobuske linije, nema veze što je  razdaljina od skoro 7 km, jer je  nespojivo sa tih pet autobuskih linija , koje u gradu postoje. Nisam, naravno, htela da pričam o autobuskim linijama. Digresija će biti još barem nekoliko, ali ne i o autobusima.
Pravo iz busa, iza stajališta, nalaze se stepenice, koje vode na dole, kroz parče travnjaka u jedan drugi deo grada. Stazica od desetine metara izvire na ugao dveju ulica, tačno na mestu gde se  malena Slovačka ulica krivinom pretvara u veliku Takovsku. 


   Fotografija : Photo by Natasa
Ovako to deluje gledano sa strane tog prolaza koji vodi u staro srce grada, Gradnulicu. Na tom prolazu su, nekih davnih dana stajala metalna , zarđana vrata, koja su se retko zatvarala, mada su pretstavljala kraj školskog dvorišta moje osnovne škole. Tih davnih dana od pogleda na ta vrata me delilo parče močvarnog dela prepunog trske i kojekakvog rastinja, na kraju ogromnog zajedničkog dvorišta zgrade u kojoj sam živela, iza metalne konstrukcije za trešenje tepiha, i napuštenog dela zemljišta koji se graničio sa susednom školom. Retko sam prilazila blizu toga, iz ondašnje dečije perspektive , to je izgledalo neverovatno daleko. U školu se i inače ulazilo iz druge, normalne ulice, a to stražnje dvorište , sa stazom, često blatnjavom, malo ko je koristio. Nekad sam išla bliže, čak do kraja naše bašte, i velikog jorgovana, pa kroz prolaz između žive ograde i trske vrebala poneku živuljku. Znala sam naći ježa, ili kornjaču, onu barsku, i to bi postajao kućni ljubimac.Na kratko. Obično sam ih smeštala u staro limeno korito, ali bi posle noći ili dve nestajali iz tog prostora. Bilo bi mi uvek žao, jer sam se trudila da im boravak ulepšam, posteljom od trave, raznim krpicama, i ostavljanjem posudica sa hranom i vodom.

Fotografija: Photo by Natasa

 Sada to deluje tako pitomo i obično. Ruku na srce, mada na nekoliko metara od tada Čehoslovačke ulice ( na nekim tablama još tako i piše) nikad zaista u nju nisam ušla , nikad je prošla.. Sada mi je to čudno i smešno, ali tada sam ulicu zamišljala tajanstvenom, velikom i nedostupnom. Saznanje koliko je mala, sa jedva desetak kuća sa dve strane ulice, i takođe da je to ona ista ulica koju sam, sa druge strane, gledano od Slovačke crkve     ( logično, otuda i naziv) u Cara Dušana ulici, ustvari i poznavala, govori samo o tome kako dolazi do toga da deca vide ono što drugi ne vide. Koliko je mašta bujna i ima svoje puteve, toliko različite od stvarnih! Svet dečiji izgleda mnogo, mnogo drugačije od pravog. Posle to saznaš. ne saznaš.Saznaš kao ja- tek na pragu pedesete , jer sam se sa jedva dvanaest godina odatle odselila i zaboravila i metalnu zastrašujuću kapiju na kraju ogromnog dvorišta škole( mada taj deo je uvek bio nekako napušten) i ulicu na koju se kroz nju izlazilo. Eto sada me sudbina dovede upravo na taj deo, da saznam , ono što je odavno saznati trebalo,ali  samo da sam o tome razmišljala shvatila bih sigurno. Ali putevi  života idu dalje i dok ne naletiš ponovo, te stvari čuče u tvom mozgu, u nekoj fioci, skoro zaboravljene. U nekim godinama, upoznah osobu, baš iz te ulice, postade mi i prijateljica, ali kako ni ona tamo ne živi više, u toj malenoj Slovačkoj ulici, ostala je misterija za mene do pre mesec dana. Ne znam šta me više čudi, saznanje da se tako dobro odjednom svega sećam, da bih nacrtati mogla, ili činjenica da sam ponovo stajala vrlo blizu omiljenih staza mog detinjstva, a one sada ne mogu ni da se zamisle. jer čitave kuće su srušene, ulice, i delovi njihovi, kada je magistrala osamdesete pravljena. Ulica u kojoj sam nekad živela, počinje od broja 11, a ja sam u broju 5 živela. Žao mi je takođe, što sam slikala mora i planine i jezera, a kuću moju, zgradu ( nekakda je bila predratna nemačka vila, sa divnim balkonom) sa ulice nikad nisam slikala. Ne mogu čak ni u doba interneta i tolikih sajtova o starom Velikom Bečkereku da je nađem. Ipak ne gubim nadu. Negde ima fotografija, crtež,nešto, o toj kući. Toliko bih volela da znam istoriju njenu, pre mog vremena. Mada je i u moje vreme ta kuća bila specifična po mnogo čemu. Jednom ću pisati o njoj. Kao i o mojoj školi. Ovo preko druma, iza stanice, da , to je moja škola.

   Fotografija: Photo by Natasa

Sada mi je malo žao što moj dečiji avanturistički duh nije bio malo hrabriji. Kao kod Toma Sojera. One  se nije plašio da ide na parobrod po Misisipiju, a ja nisam smela da prođem baricu, par metara širine da bih istražila tu malu ulicu. Bilo bi još zanimljivije porediti je iz ove perspektive sa onim detinjim utiscima.. Mada, možda je ovako isto dobro. Uživam u otkrivanju. Sklona sam da istražujem daleke objekte, a ono što mi je isped nosa da ne vidim! Moj grad- moja ljubav velika-uvek ima nešto novo za mene. Nešto da otkrivam. 

Slovačka evangelištička crkva podignuta je 1837. godine. Predstavlja skladnu kombinaciju neobaroknih i neoromanilkih elemenata, koji se delom prenose i na susedni parohijski dom, čime se dobila zaokružena arhitektonska celina u starom urbanom gradskom jezgru.

Stoji tu znači stopedesetak godina, i dočekala  je da se uzajamno otkrijemo, i da je i ja zabeležim, u reči i slici. Kao i mnogi, verovatno pre mene.

To je ona lepota otkrivanja. Uz nevolje koje me snalaze na drugim poljima, ili da kažem, nepogodnosti u trenutnom životnom rasporedu, dešava se i nešto drugačije, nešto što mi daje energije da istrajem. Pronašla sam toliko interesantnih stvari za otkrivanje, na toliko malom prostoru, da je to zadivljujuće. Koliko ću još imati tim putevima da prolazim nije bitno, jer seme radoznalosti je opet proklijalo, sa mnogo novih izdanaka. Da ih istražujem i rešavam.

Da pokušam da budem istoričar ili hroničar ovog mog mikrokosmosa. 
Zar treba tražiti više? Zahvalna sam za nove mogućnosti. Tim pre što su bile potpuno neočekivane. Sudbina ume da bude carica. Kazni te jednim, ali nagradi nečim drugim.
Ravnoteža i balans života. 
To je ono što ga čini vrednim i lepim. 
Nikad to ne zaboraviti.

понедељак, 25. јануар 2016.

Osmeh ima rođendan

Smrznuto jutro, petak 22.januar.Radio kaže da je samo minus šest, ali onaj ledeni vetar duva i produvava kroz svaku rupicu na mom velikom šalu.Imam utisak da je mnogo hladnije.Trnu mi prsti na rukama, kroz rukavice duva valjda, mada su kožne.Čini mi se da duva odasvud.
Duva od Jamura, tamo od parkinga iza "žutih" zgrada, pravo u leđa, terajući me na ivicu bankine autobuske stanice.A preko širokog , još relativno pustog druma , duva napušteni, zaboravljeni vetar, iz takođe napuštenog dvorišta, nekad velike firme. Kroz rešetke ograde se provlači i duva, pravo u lice, čineći da nos pecka, i oči zatvaram,samo žmirim. Ta bela duga ograda stvara utisak, uz vetar i blagu izmaglicu da sam negde u bestragiji, a ne na dvadeset minuta hoda od centra grada.
Čekam autobus, znajući da će doći prepun, i da će me u njega ubaciti samo upornost nekog ko mora stići i veštine nindže u pokušaju, ili bar Hudijina , u mlađim danima.U susret, preko puta , iz moje ulice dolazi skakutavo stvorenje, devojčica, devojka skoro, sa kojom, između ostalih sapatnika, delim to ranojutarnje smrzavanje na stanici.Osmeh veći od nje, okice sijaju kao dva plamička. Takva je bila i kad sam je malenu prvi put videla.Slap kose napao na lice, šala nema ni u najavi. Dobro juuutro, cvrkuće osmeh.

    Fotografija : bookcity.co.il

Kažem i ja: dobro jutro.Pitam, gde su kapa i šal, uz primedbu kako je hladno, kao i svaka mama što bi, naravno, pitala.Nije hladno, cvrkuće, pa neki dan je bilo minus dvanaest. Dobro, možda se meni čini, kažem , ali bez kape i šala...Možda ste u pravu, možda sam ja uzbuđena, pa ne primećujem, reče, osmehujući se onim svojim zečijim zubićima.Sad se i ja smeškam njoj. Voliš petak, pitam. Volim petak, a i danas mi je rođendan, kaže sva sjajna i blistava! Tek tada vidim da se malo i našminkala, da je lepša nego inače. To je petnaesti, pitam Osmeh, da utvrdim činjenice. Klima glavom srećna i nasmejana, kao mali šareni lampion. U roze tonovima. Da ti čestitam lepotice, nastavljam. Daaaa, i da me ljubiš, kao kad sam bila mala, pa sam te zvala mama......smeje se kao hrčak mali. Tu se mi izljubimo , poželeh joj divan dan, i sve dane što dolaze.Obe sada nasmejane, na onom minusu, zagrljene, kao najbolje drugarice, na čuđenje ostalih čekača autobusa. U tom osmehnutom momentu,pojavljuje se pretrpana kutija na četiri točka iz koje vire viškovi nogu, šalova i đačkih torbi, tačnije ono što zovu gradski autobus.Ne znam zašto. Ne liči. 
Tu se razilazim sa Osmehom.Ona će pokušati na srednja vrata, ionako ima mesečnu kartu, a ja moram nekako ući na prednja, da svoju kartu platim. Red je. Plaća se kao da je pravi autobus, a ne rasklimana kutija.Da ne kukam, i ta kutija me spasava kad je hladno. Samo da dođe! Uspevam ja  nekako,ali  vidim skoro da ona neće uspeti, pa kroz onu gužvu dobacujem deci (većini putnika) da naprave malo mesta, sićišna je ona, da stane Osmeh, jer Osmeh danas ima rođendan, nećemo ga valjda na stanici ostaviti? Opšta graja i smeh poznatih joj i nepoznatih, neki se samo stiskaju da stane i ona, oni koji je znaju, ženski deo bar, šalje i vazdušne poljupce. A ona sija.Smeje se. Maše svima. Ovo je definitivno njen dan. Velika pokretna kutija kreće nekako, u jedan veseli petak. Osmeh, viđan često-skoro svakodnevno u ulici, sada mi je popravio jedan vetroviti dan.
Zato želim još jednom da kažem: srećan rođendan Osmehu, razigranoj leptirici naše ulice, spasitelju i dobročinitelju svih ugroženih životinja,posebno pasa, maloj  volonterki Bete, devojčici koja u susret životu ide sa osmehom.

Velika je stvar imati osmeh. Još kad Osmeh ima rođendan, onda je to vredno zabeležiti!
 

понедељак, 18. јануар 2016.

Odrastanje u nastavcima

Ne prihvataj stvari lično. Novi savet novog doba.
Znam. Učim. Trudim se.
Ipak, nekako i dalje sve shvatam lično. 
Ono što jeste lično i ono što nije.

Nemerljivi gubici koji su obeležili početak nove godine su me izbacili iz ono malo ravnoteže što sam na ovom banatskom vetru nemilosrdnom , košavi , i poledici , jedva uhvatila. Ponovo da spomenem Dejvida Bouvija. Moram. Jer me boli. Čitam vesti o njemu. Album Blackstar No 1. Zar je trebalo čekati da se vrati među zvezde da mu to priušte? Kako da ne shvatim lično? Uvek sam želela da uradim neke stvari, i nikad hrabrosti, petlje za to. On je bio živi primer onoga koji sme. Uprkos. Napred. I kad naizgled šanse nema.Kad niko u njega ne vreuje. Da ode baš kad  mu poveruju. Da uradi neočekivano. Da se izbori sa svojim demonima. Svoj . Jedinstven. Makar i neshvatljiv. On je znao tajnu pre nego je "Tajna" napisana. Kako nije lično?


   Fotografija: www.thegirlssare.com

Nisu prošla ni dva dana, nestade i Alana Rikmana. Velikan.Glumac. Severus Snajp. Nisam volela da gledam serijal o Hariju Poteru.Sada ću , znam ja mene, odgledati dosta od toga. Jer- propustila sam....Razlog što sam par delića nekih nastavaka odgledala je bio on. Najluđi Notingemski šerif, u jednoj verziji "Robina Huda-kralja lopova", najšarmantniji pukovnik Kristofer Brandon  u  "Razum i Osećajnosti". Kakav Raspućin je bio, jel da? Može se nabrajati. Ne shvataiti lično.Jer to je život. Ljudi odlaze. Oni koji su meni značili. Slabo im zamene stižu. Inflacija. Svega , osim gluposti i bahatosti.

   
   Fotografija: www.alanrickman.info

Kao da mi to nije dovoljno, pored suludog tempa ovog novog rada, neko se nađe pametan da me baci u nedoumicu. Tačnije u dve.
Kad ti neko kaže da još samo malo ima strpljenja da te čeka da već jednom odrasteš, uđeš u svet odraslih, naučiš pravila i funcionišeš kako se to očekuje od odrasle osobe. Baš ljubazna jedna osoba. Eto , milslim, što još ima strpljenja da čeka da odrastem, da se ukalupim do kraja...i nestanem u izmaglici mediokriteta.

Prva , manja nedoumica, da li da ovu "dobronamernu" kritiku shvatim lično? Jer mi je ista osoba preporučila  da to ne shvatim lično!?!? Znači kad ti kažu, u prevodu , da si nedorasla, ili nedovoljno odrasla- to nije lično? Nego kako je? Planetarno?
Rešenje prve dileme je - shvatam lično. Jer je na mene usmereno. Još kako lično!

Druga dilema je mnogo gora...ili dileme nema?! Dilema u dilemi.
Zašto da odrastem? Probala sam jednom. Hvala. Ne želim više da odrastem!!
Odrasla sam bila. Još kako! Odavno .Prerano. Situacije i okolnosti koje su me snašle u najranijem tinejdžerskom dobu su u treptaju oka, u sekundama mereno, brzinom svetlosti, učinile da odrastem, možda i ostarim. Nosila sam se petnaestak godina sa svetom odraslih.Išlo mi je dobro. Nisam tražila , ipak sam prihvatila i odradila, kao prava , odrasla osoba. Mnogo toga.Savršeno dobro sam znala da budem odrasla. Imalo je to i dobrih strana..Ako sam odrasla za stvari koje deca u mom dobu ne treba ni da znaju, onda sam bila rano odrasla i za neke prednosti, koje naizgled, donosi status "odrasle" osobe.

Onda je svet poludeo. Svet, koji sam poznavala i u njemu živela, kakav god da je bio, počeo je da nestaje. Prvo lagano, a zatim , uz vojske i tenkove,uz tutanj bombi , uz širenje masovnog ludila i ogromnog porasta vandalizma, gluposti, nemorala, beznađa, zavisti, zloba, nacionalizma i ko zna čega sve još - taj svet je ispario. Kao rosa na jutarnjem suncu.
Menjala su se vremena. Postajala ružna. Nisam više želela i mogla da budem odrasla. Potražila sam ono, davno izgubljeno dete,  povremeno mu puštala da se ispolji koliko je to moguće i zahvaljujući tome- preživela. Naizgled sačuvana maska odrasle osobe, lepo je maskirala onu lepotu  mog ponovno nađenog sveta mašte, knjiga, muzike...sveta magije i čarobnjaka, vitezova i vila. Sklopljen je pakt. Kad treba - tu je ona žena, sada već kasnih četrdesetih, a u ostalo vreme, caruje ona druga, zadovoljna devojčica.

U ime čega i koga da je se odreknem? Šta je to vredno tolike žrtve? Ovakva sam sebi dobra. Ovakvu, pogotovo onu dečiju-nedoraslu  polovinu, voli i moj sin.Oseća se odraslijim.
Čovek.Pravi. Moj. Pa zar je išta drugo bitno? 

Pipi Duga Čarapa je prethodne godine napunila sedamdeset godina. I još ima kikice, i pegice i šarene čarape. Fali li joj šta?

   Fotografija : dailymail.co.uk

Znači , kroz razradu teme, dilema se rešila.
Nemam nikakvu nameru da odrastem.
Ne u onom smislu u kojem to znači zaboraviti sebe .
I sad  ta druga , pegava devojčica ide da uživa u nekoj igrariji, jer suviše suza ove godine je isplakala ona velika. Možda će baš da zapeva i zaigra, na sred smrznute ulice...uz dva čarobnjaka, Bouvija i Džegera....Bouvi, Rikman, i mnogi otišli pre njih, oni žive u mom svetu.

U inat!

понедељак, 11. јануар 2016.

Ashes To Ashes

Nadam se samo da se po ovim prvim danima neće pamtiti ova Nova, jedva započeta godina. U mislima je nazvah , već sada, plačljivom godinom, odavno suza nisam prolila toliko, iz najraznoraznijih razloga, kao prvih dana ove 2016. Možda nije godina plačljiva možda sam ja postala plačljiva? Ma ne , neću da priznam.

Plakala sam zbog moranja, zbog nametnutih neželjenih "izbora" u životu ( jer nisu izbori-čim su moranja!), zbog ,ma  eto zbog Božića, zbog prosjakinje pred crkvom...zbog PDV-a koji se primiče, a ja  ko pile u sasvim nepoznatim kučinama, zbog ljudske grubosti i ljudske gluposti...

Plakala sam i kada sam , bez obzira na sve, kod mame zatekla predivno postavljen sto, sa bordo stoljnjakom i okićenu kuću badnjakom na Badnje veče, zato što je ipak sve organizovala, bez obzira na sve moguće neorganizovanosti ovih prvih dana 2016.

Plakala sam dva-tri zadnja  dana neprekidno, ne zbog osećanja nego zbog prehlade koja me danima lomi, i tera tečnosti raznih vrsta da se izlivaju na sve strane, uključujući tu i suze, ničim izazvane. Potroših godišnju zalihu papirnih maramica!

Koliko sinoć sam otplakala neopisivu nostalgiju, ali i povratak energije, gledjaući film iz kategorije za koju znam da me više ne zanima.Da pogledala sam " Star Wars- The Force Awakens" i delovao je na mene plačljivo! Prvo je omatorio, a onda i pogibe Han Solo pobogu. Posle , odmah zatim, kao zaista pravo  buđenje sile napunio me energijom, taman da krenem u novi dan , u bitku sa nepoznatim, dok mi je u glavi zvonilo, možeš ti to, sila je tu oko tebe! Zažmuri i oseti. Ma šta je tamo neka tona papira -čudovišta koja te čekaju....

Da bi odjednom, negde oko  tri-četiri popodne u moj radni prostor uleteo neko sa rečenicom, tipa jeste li čule vas tri....ne čuh šta reče, ne svesno...izašao čovek, a ja izronila kao morž iz hrpe izmešanih papira, kao miš izdigla njušku, gvireći kroz naočare na vrh nosa,  i pitam, šta je to rekao, jer odjednom mozak je odreagovao na informaciju mada je bio zadubljen u dvadesetčetiri odštampane stranice očitavanja kartice konta 270....

  
 Fotografija :  ludditestero.com
  

Umro je Dejvid Bouvi.
To je rekao.
Istrčala sam napolje.Cigareta mi treba. I telefon .Nazvah mamu, da proverim. Ona je sigurno čula, jer je on i njen ljubimac, njena generacija.
Istina.Istina. Tugo moja, istina.
Pre dva dana smo mu čestitali rođendan. Oduševljena što je u 69. godini izdao novi album.Pred ovu plačljivu  Novu godinu. Bolovao je, i ni reči o tome. Heroj ,pravi, on to jeste. Čovek ispred vremena. Čovek sa dva različita oka i sa hiljadu različitih lica.Čovek pun kontroverzi. Dosledan sebi. Različit. Nov. Unikat. Čovek gospodin.Koji je pored toga ujedno  i Svemirac, najdraži  Ziggy Stardust. Nema više omiljenog Pauka sa Marsa.Bio je sve što niko nije smeo, hteo, ili se nije ni setio da bude. Ono pravo, engleski štof, dobar kroj. Retkost. Još jedan velikan otišao. Da ga pamtimo, i ako ste kao ja, da plačete celu noć. Ili da do beskraja slušate Ashes to ashes, kao  šta ja sada to radim, dok mi se suze slivaju.  Dok mogu. Život ide dalje. Svet ide dalje.
Ziggy se vratio tamo gde mu je i mesto. Među zvezde.
Mislite na njega, kada pogledate u večernje nebo. Tamo negde je.


 

" I never done good things
I never done bad things
I never did anything out of the blue,
Want an axe to break the ice
Wanna come down right now "


Ashes to ashes, dust to dust...
Rest in peace, Ziggy.

 " We can be Heroes, just for one day"
 "I don't know where I'm going from here, but I promise it won't be boring."

 
 

четвртак, 7. јануар 2016.

Srećna Nova-Mir Božiji

Dani od 29.decembra pa na dalje postali su prosto neverovatni. U jednom dahu sve se promeni i ne znaš ni kud ideš ni zašto, kako ćeš stići i kada.Ipak ideš.Puštaš nekoj sili da te vodi. Veruješ. Naiđu tako dani kad pustiš život da se odmotava kao rolna filma, još nesnimljenog, čekajući nestrpljivo da vidiš šta ćeš nasnimiti  u narednom kadru. Jer nemaš ni predstavu o čemu je film, osim da si u njemu.
Prosto nisam primetila kako su u tih nekoliko dana stali odlasci i dolasci, sunca i magle, Nova Godina, i kuvanje sarme ,pravljenje kolača, dočekivanje i ispraćanje,gomile suza i isto toliko smeha,  prvi sneg , prvih minus petnaest, prve bljuzgavice, prve poledice.
Zavrti se tako svemir i ispretura sve dane i događaje pomeša i napravi nešto kao tradicionalnu našu a ipak-rusku salatu života, od svega, ničeg malo ali ni mnogo, a ukusno.


   Fotografija : Photo by Natasa

Pre svega  srećna da nam bude ova 2016. godina. Znaćemo da je srećna bila , kada se naredne godine u ovo vreme opet izljubimo i čestitamo: preživeli smo! To će biti siguran znak da je dobra bila. Zato hrabro da krenemo. Manje briga , više  veselja. Manje nervoze, više tolerancije. Manje besa i vike, više prihvatanja ovog što promeniti ne možeš. Više lepote -one vrste koja te veseli. Manje ružnih reči, onih koje bole, i uputioca i primaoca. Mnogo zdravlja.I naravno.... Naravno onaj krucijalni začin, ono što daje boju i ukus, toga najviše dodajte novoj godini-svakoj godini-svakom danu u svakoj godini.Koliko god- mnogo nikako ne može biti..Uvek i svuda, sebi i drugima, poklonite osmeh, svetlost, ljubav. Jedino ona može podariti snagu da sve prođe na najbolji način. Pronađite sve to u sebi, jer tamo je sigurno. Izvor je neiscrpan. Jedini uslov je : želeti i verovati. I podeliti to sa drugima. Tako život dobije lepotu i smisao. Nisu nam do sada samo računi u minusu, ljubav nam je često, i u nedozvoljenom minusu. Sad je vreme da to popravimo. Zato srećna nam ova godina -godina u kojoj ćemo tražiti , naći i deliti, neštedimice-ljubav.


    Fotografija : Photo by Natasa

Htela sam i pre da nam čestitam novu godinu, imala sam želju da neke tekstove napišem, ispričam u onoj, sada već staroj godini, spremila ih u glavi, ili na papiru. Da je trebalo, bilo bi. Pokrenule se neke poluge,pomerila se skretnica na pruzi, i voz mog života uputila  na novi kolosek. Neočekivan. Nepoznate dužine puta i destinacije isto tako. Javiću se nekad. Kad stignem, da javim gde sam. Ili ako put potraje, javljaću se  razglednicama, nađenim i poslatim usput. Lokalni je voz, skoro što bi rekli metro, gradski prevoz, ali putevi umeju da budu zamršemi i čekanja duga. Do sledeće stanice. Do sledećeg javljanja.
 Fotografija : Photo by Natasa

Eto , sad sam javila za prvi sneg od pre neki dan. Uvek isti i uvek nov. Već kopni. Javljam za jedan deo grada, dobro poznat, pa zaboravljen. Ponovo stupam u poznat , a nepoznat svet. Staro , a sasvim novo okuženje. Otkrivati možeš uvek. U blizini. Koja je bila tu a nisi je video. Zaboravio si je. Sad iskrsava kao nova i kao otkriće , koje čudnu putanju pruge boji bojama starog zlata -poznatog, sa divnim biserima, novinama koje su nastale u tvom odsustvu. Već znam da imam jednu dobru stvar na putu. Lepotu koju volim. Onu lepotu koja je meni lepa, bez koje se ne živi.Ponovo mi je daje moj grad. U novom ruhu, ali ipak sa uhvaćenim trenutcima, mnogo lepim vezanih za njega , u prošlosti. Budućnost je lepota prošlosti u novom odelu koju otkrivam. To je veliki plus novog koloseka. Nadam se da ih ima još. Nisam neskromna. Već sam dobila. Samim polaskom.


Mir Božiji- tako se kaže ovoga jutra, od davnina.
Mir Božića, božićnog jutra malo šta može da zameni.Htela sam Sagu o Božiću da napišem. Biće vremena. Neki drugi put.
Mir ovog jutra mi je omogućio da nađem vreme i za moje lepote. 
Mir jučerašnjeg jutra je takođe bio čudesan. Imala sam vremena da u rano jutro prošetam skoro sasvim pustim dvorištem stare drage crkve, jednog od lepih dvorišta mog detinjstva. Tu sam krštena kao mala, i tu sam drage ljude krstila kao velika. Odatle polaze litije za Uskrse. Odatle sam mog sina , u kolicima malenog vodila prvi put na Vrbicu. Mislim da se prvi Badnjak- u smislu-najraniji u gradu tu pali. Jedan deo detinjstva je vezan za taj kraj i igranje u blizini starog bresta, koji je zakonom zaštićen. Veruje sa da je star oko 500 godina. Tu sam slikana kao mala i ja, a i mog sina sam tu slikala. Specijalna po mnogo čemu, ova crkva je uvek širila mir oko sebe. Staro srce grada još kuca u njoj. Kultno mesto od davnina kažu , možda i pre nego  kada je tu u manastiru starom ,na razmeđi XVI i XVII veka, na mestu današnje crkve živeo monah Sveti Rafailo iz  Hilandara, nazvan -Banatski, čije se mošti i danas tu čuvaju.Obišla sam ga juče. Godinama nisam. Juče sam upalila sveće, dok sam krišom, na pauzi, iskoristila vreme, da umesto kafe i cigarete skoknem ponovo preko puta, u vreme paljenja badnjaka, poslušam , udahnem miris tamjana, i upalim sveće.

                  
                   Fotografija: Photo by Natasa




Mir koji me juče u jutro ispunio, još mi se osmehuje iz duše. Sama lepota potsećanja na jučerašnji dan i osećanje da je  današnji dan- baš taj, pogled na kandilo, tu odmah pored mene, uliva neki tihi mir. Ima li to veze sa religijom? Ima li veze, kao i uvek sa lepotom sećanja na detinjstvo ? Ima li veze sa ponovnim otkrivanjem starog, kao da je potpuno novo ? Ne znam. Samo verujem da će biti dobro.  Kako god da bude. Jer dobro je i kad se osmehneš. Dobro je i kad lekciju na teži naćin naučiš. Dobro je i kad se potrudiš i ne uspe- jer znaš da si probao. Verujem. Da postoje lepote. Da postoje čuda. Verujem da verujem.


 Fotografija : Photo by Natasa

Ljubav.
Mir.
Za sve .
To želim svima i sebi u vremenu koje dolazi. 
I da zasladi sve - opet veje sneg. Imamo beli Božić. Beskrajno sam zahvalna !