Претражи овај блог

субота, 23. октобар 2021.

U hodnicima sećanja -jedan čamac i jedan čovek

Odnekud, kako to obično biva , u misli mi doplovi čamac, jedan stari , olupani čamac. Otkud on danas, ne bih znala. Možda zato što sam neke fotke sređivala, pa naletela na onaj pokušaj uslikavanja nečeg što ne postoji? Kišan dan, relativno hladno , a takvim danima taj čamac nije bio u upotrebi. Ipak su možda fotografije podstakle sećanje iz koga je doplovio.

Ulicom mog detinjstva kad kreneš, da  kod moje majke i dede pođeš, kreneš parnom stranom . Tako su me učili.

To je bilo vrlo bitno , jer parnu i moju, neparnu stranu ulice razdvaja čitav jedan park. Lepa je ulica mog detinjstva. To je najkraći put do majke i dede.Može i okolo, silnim ulicama , kao što se mora zimi, ili ako ideš autom. Od marta do oktobra, dakle parnom stranom ideš , skroz do kraja ulice ,puta i Begeja. Ideš još malko, pa pre fabrike šešira s ove strane, a posle brodogradilišta s one strane. Spustiš se nečim što bi trebale biti stepenice (ima drvenih, onih od zemlje, ali i dve-tri od nekih betonskih ploča ko zna odakle), držeći se za klimavu ogradu od grana napravljenu  ( pre nego od greda) s primesama metalnih delova. Staneš na malu talpu metar kvadratni jedva, i tamo ima čamac-skela. Ako nije s tvoje strane onda vičeš, da te čuje, ako te već nije video Đoka.


    Photo :  @natasakk : Trag prošlosti, u pokušaju


Sajla čelična, zategnuta preko Begeja pokazuje najkraći put preko , u Dolju. Čamac vozi, odnosno nekom toljagom po sajli ga vuče Đoka čamdžija. Prevoz košta banku , za bicikl dve. Može stati pet-šest osoba (onda voda usled ljuljanja malko ulazi u čamac, ali malo samo), a tri ako neko ima i bicikl. Dok sada o tome razmišljam opet me podilaze zmarci , niz kičmu onako , kao onda kad sam imala sedam godina i kao "velika" sama išla čamcem preko. Đoka, uvek malo pripit, ko zna otkud došao da tu svoj vek provede, u tom čamcu i udžerici na doljančanskoj strani , koja mu je dom. Odrasli su strašne neke priče o njemu pričali, ali uvek šapatom, i dobro pazili da mi klinci ne čujemo baš ni reč. Nikad nisam znala i razumela o čemu su pričali , osim možda baš o samoj Đokinoj pojavi, uvek musavoj, neurednoj i čupavoj. Imao je malo dužu kosu, kudravu, a zamršenu i masnu, ko neki čobanski pulin. Uvek bi pružio tu njegovu toljagu, kao oslonac da sa talpice stanem na vrh čamca, pa u sam čamac. Sad shvatam, nikad mi nije pružio ruku, prljavu, masnu i žuljevitu. Možda mu je bilo sramota? Ne znam. 

Nekad smo očas posla prešli preko, a nekad, posle kiša kad vodostaj poraste( Begej tada prava reka beše ) trajalo bi, čini mi se dugo, teško je i na kraće zamahe vukao čamac Đoka, nikad stići na drugu obalu. Kad pristane na doljančanskoj strani , sačekam da se čamac umiri, pa polako na istu onako malu talpu, pa uz nazovi stepenice, češće i pored njih-bilo je sigurnije, pravo gore. Tu bi mi srce uvek zalupalo, pa bih gotovo protrčala pored one njegove udžerice , zato što je iza onog što bi trebala biti vrata uvek vrebao crni neprobojni mrak, čak i u letnjim danima. Pozdravim se, i pretrčim tih dvadesetak metara do Dalmatinske, pa onda polako uz uredno javljanje poznatima i nepoznatima, pored Reljine, Vukašinove, da skrenem u Kraljevića Marka, cilj mog velikog puta. 

Za osmi rođendan dobila sam , po želji-poni. Žarko sam htela ljubičast ali tada u radnji beše samo narandžastih i krem. Nije mi se čekalo, pa sam postala ponosna vlasnica narandžastog ponija.Imao je mačije oko i lampu, i dinamu i onu kutijicu okačenu o sic, sa ključem za popravku. Još istog leta , da pokažem koliko sam sad velika, krenem u avanturu prelaska sa sve ponijem. Đoka je bio na mojoj strani obale, istovario je celu gomilu Proleterovih navijača, i odmah je video nevolju, očito smo poni i ja imali istu težinu , i odmah je došao gore , pa spustio moje blago u čamac !  Sreće moje, jer skoro da sam odustala od prelaska.Uzeo mi samo banku. Nisam to onda ni  primetila. Bio je dobar, taj Đoka, ma šta vam pričali. Izneo ga je i iz čamca, do udžerice gore. I posle kad god sam bila ponijem, uradio bi isto. Skoro prešlo u naviku.

Piće i godine, ili štagod drugo bilo, ostavile su traga na njemu. Dobio je, ili sam uzeo pomoćnika. Nisam znala od koga je dobio dozvolu da radi to što radi ni Đoka, i zašto je to tako. Dobio je nekog derana, petnaaest-šesnaest otprilike godina, visokog i ćelavog-mislim jako kratko ošišanog. Možda je bio nem, jer ne pamtim da sam ga čula da govori, Ne mogu da odredim razlog ali taj me dečko plašio, nije mi se svidelo nešto. Gledam odozgo , s moje strane, i skoro da odustanem, i odem ponijem okolo, čak celom ulicom Karla Marksa ,pa preko supovskog mosta i Miletićeve,kad viče Đoka s preka, da sačekam da brod prođe, pa će doći po mene. 

Zbog broda ostadoh. Kad prolaze brodovi, ih što sam to volela, što je to bio doživljaj. Onda Đoka povuče čamac skroz niz njegovu stranu obale i s nekim čekrkom koji je ručno okretao spušta sajlu u vodu! Pitala sam ga jednom gde ide sajla, a on reče na dno Begeja. Ej, Begej beše reka tada, jesam li to već rekla? Sednem na vrh stepenica, na travu pored , pa gledam pola sata i duže nekad kako brod prolazi. Nekad prljavo beo, nekad siv, nekad svetlo plav, ali uvek ogroman, ko tvrđava koja putuje. Na šleperima brda šljunka, nekad peska, gomile nekh buradi povremeno. Nije to zanimljivo. Bilo mi je fascinantno što na brodu žive ljudi. Baš. Gledam ljude na brodu, čak ima i dece. Trče po šleperu, jurcaju , vidim i s obale da se malo važni prave ali ipak im se divim. Gledam ženu koja mirno širi veš na štrikove, na brodu , kao moja mama po dvorištu! A kapetani, ili ko već vozi tu lađu, kakvi su to majstori bili. Morali su vešti biti, jer samo malo dalje od čamca, Begej naglo skreće, a oni nikad nisu ni travku na obali dotakli, a onoliki brod!

    Photo: @natasakk   Begej, kad skreće

Elem, brod prođe, Đoka čekrkom podiže sajlu, sa koje se lako sliva voda , prosto klizi, jer je sajla valjda masna , i sija ta voda, i nema je kad se sajla opet zategne. Doveze čamac onaj deran, i Đoka s njim. Nesigurno siđem, Nešto mi se baš i ne ide. Đoka spasava stvar, verovatno videći moju nelagodu. Uđem u čamac, a Đoka govori onom dečku: kad dođe ova mala, ako ima bicikl, odeš po njega i staviš ga u čamac, uvek, i da ga izneseš, jesi li čuo. Onaj klima glavom. Njoj uvek naplatiš jednu banku, sa biciklom ili bez. Znači ona i bicikl, jedna banka.Onaj opet klima, siroma, i čudno me pogleda, a meni neprijatno do neba.U zemlju da propadnem. Đoka nastavlja,... i da ne buljiš u nju tako, plašiš dete. Ona je unuka Stoje Bardaka, to da zapamtiš, i ako je samo pogledaš a da mi se ne sviđa videćeš što još vido nisi. 

Nisam znala da li da se bojim, zahvalim ili plačem. Na kraju-nisam ništa od toga. Samo sam se ispravila, odjednom osećajući da sam sva važna, kako to deca umeju da osete. Hej, ja sam unuka Stoje Bardaka, kako je to moćno zvučalo! Znala sam vrlo dobro ko mi je deda, volela ga bezgranično,  ali nisam mislila da je to i drugima nešto.Tada sam shvatila zašto me roditelji i puštaju da budem "velika". Takođe, tada sam prvi put i čula Đoku da duže govori. I sad mi smešno kad se setim kako mi je čudno zvučalo to pričanje. Biće da je Đoka čamdžija bio Mađar?! Nije da je bitno, ali sam se silno iznenadila.

Odselila sam se par godina kasnije , jer je nekom ne baš čitavom palo na pamet da sruši pola centra, rasturi ulice, zarad novog dobra-magistrale. Nas koji smo stajali na nezgodnom mestu toj magistrali su raselili na razne strane, u neke betonske delove grada, gde su još gradilišta , gde sve zgrade liče, a drveće tek sade, maleno. O travi nema ni govora za narednih nekoliko  godina. No to je druga priča.

Ne znam do kada je radio taj čamac-skela, ni kako je i kada i gde  završio Đoka. Novi život i odrastanje odradili su svoje, pa sam na to sve skoro zaboravila. Kad mi jednom neko reče da je davno umro, bila sam već odrasla. Ali vam kažem, ako čujete nešto loše o Đoki čamdžiji, nemojte baš u sve poverovati, postoji i druga strana priče. Đoka je ipak imao, možda duboko prikrivenu , i ne za svakoga, ali imao je- dušu. Danas većina ljudi to nema, ni sakriveno !


недеља, 17. октобар 2021.

Probudi se, vreme je....aman!

Nisam  ljuta kao što bi se dalo pomisliti. Prosto ne mogu više. Žmurila sam koliko god mogu . Nisam slušala,  nisam komentarisala . Ne dopuštaju ti da se isključiš potpuno. Viču , uđi u 21.vek. Odmah da kažem: ako je tako kako izgleda- NEĆU!  Pa onda, ipak moram da kažem... imam pravo na svoje mišljenje, još uvek!

    Photo : natasakk

U vreme kada dobar deo muškaraca prelazi na onu drugu stranu duge (sram bilo onog ko najlepšu prirodnu pojavu ozakoni za simbol neprirodnog), drugi deo je nešto između, kao metro-seksualci (što god to značilo) a ostatak  izgrava neandertalce...Zanimljivo je što imaju zajedničku vrstu obaveznog ponašanja. Vežu ih teretane ....dok onaj prvi deo  samo umereno vežbaju mišiće-tek da budu fit,a ostalo  vreme koristi za posete salonima lepote , i deo vremena za  opreznu vežbu mozga, sticanje diploma i položaja preko svog veoma jakog lobija  , drugi deo im se priključuje, maltene istovetno, samo bez toliko moćnog lobija za sobom, ali sa ogromnim simpatijama ženskog dela populacije,  aaa ....  ostali deo pumpa li pumpa, mišiće naravno, one bicepse i ostalo, a usput zakače ponešto para, a manje položaja. 

U ovom vremenu normalne žene prelaze u ilegalu, sakupljaju znanja, diplome, mastere, doktorate, kurseve i kriju se u velikim kompanijama u boljem slučaju, ili po svojim kućama. Mogu se sresti i one u salonima , ali biraju termine kad ostale pripadnice lepšeg pola- spavaju. 
Veći deo, nažalost pokušava da izgleda kao loša , nakazna karikatura Džesike Rebit ( oprosti mi Džesi, tebe obožavam, sjajno si nacrtana, animacija prve klase), loše prikrivajući poreklo iz Mrduše Donje , suviše mlade da su stigle dalje od drugog srednje, a suviše stare za starlete koje žele da postanu. Barbike, da ne veruješ, su odavno od muke i sramote izvršile samoubistvo, jer kraljice kiča su nadmašene još bolesnijim izumima. 
Gornja Nedođija nije uspela da svoje buduće zvezdice (pinkovske, grandovske...i ostale podgrupe) nauči ni sva slova, a kamoli padeže. Ipak uporno pokušavajući, dok batrgaju na previsokim štiklama, opterećene sa nešto silikona, i cirka tri kila osnovne obavezne šminke,minus pet rebara i minus dva kila mozga, da ulove lovatora, koji će omogućiti još onih obaveznih deset kg bio -kolagesko-nešto-mase (kako sada zovu silikon?) i novac za tretmane koji tek dolaze(svilene trepavice , popunjavanje bora nastalih od tona šminke, trajnu šminku i uklanjanje ostataka mozga) i naravno za neki penthaus, kuću sa bazenom ( koga briga zna li ko da pliva) i pomeranca ,ili neko slično nosivo -ukrasno kuče, pa ako pretekne i za neki fini autić...a preteći mora. Zato lovatori služe. A imaju i tate- ako njima baš usfali!

I šta sada? Šta sa većinom koja je "omatorila"  a nije uspela u tome? Pa one od devetnaest, dvadeset (mada teže) počeće da čekaju svog neandertalca, troje dece bar i batine naše nasušne....a neke, zaboravljene na marginama, menjaće sigurne kuće, za nesigurne straćare, socijalnu pomoć i beskrajni užas svakodnevice gledanja životinjskih farmi i parova. U eri pandemija možda će završiti kao kratka vest u crnoj hronici žutih tabloida....
Svete probudi se!
Kuda si pošao?
Zar ne vidiš u daljini prašinu koju dižu konji onih četvorice jahača?

Trgni se . Skupi hrabrost. Budi drugačiji , budi svoj. Danas biti svoj više znači-ostani normalan (po zastarelim merilima generacija nas pedesetogodišnjaka, koji iz nekog razloga još hodamo svetom).Ugasi televizor. Bar smanji internet. Upali ono malo skriveno u glavi, zvano mozak.
Znaj, i mozak je mišić. Pumpaj i vežbaj malo taj deo. Za promenu-pokušaj. Čudo će se deseiti, uz malo upornosti,  on će se razviti! Časna reč!
Probudi se, mada deluje da je kasno. 
Nada zadnja umire. Postani manjina koja će prerasti u većinu. Dokaži da ljudi postoje.  
Orveli današnjice  će nadam se smilovati se i zatvoriti farmu. Predugo je ostala otvorena.  Svinje će ostati zauvek zaključane. A ljudi će dobiti još jednu šansu da to opet budu. Želim da verujem u to.
Od tebe zavisi , i od tebe, i od tebe, i od mene,  i od tebe dete. Od svakog zavisi.
Reku, kao i more, tako i okeane čine milijarde kapljica. Budi kap koja će presuditi . 
U korist čoveka.


    Photo : natasakk

Slušaj muziku svoje duše, nađi ono što sada možda ne čuješ....sebe.
Moje klavijature iz pozadine odjekuju ove noći.

Moj Milan je davno poručio, samo ponavljam njegove reči: probudi se, pokreni se...
Svet te čeka, da ga spasiš.

недеља, 9. мај 2021.

Razmišljanja o retrogadnom Merkuru

li neka povezanost ipak postoji, čak i kada je nismo svesni. 
Pišem ove redove kasno uveče , 19.februara ove 2021.godine.
Dosta mi je već pomalo svega, i moja melanholična duša je odmah odreagovala.Odmah sam uzela da se obavestim, prosvetlim, jer više ne shvatam neke događaje.Ni samu sebe.Možda mi samo teško padaju.
Zvezde, otac ih i zvezde...elem, saznadoh da je ovo prvi retrogradni hod Merkura u ovoj godini, drugoj godini od početka pandemije, i da će ih biti 
  još dva. Ta retro hoda. Ne pandemije-nadam se...Ovaj nesrećni prvi je u Vodoliji, pa iako sam retrogradni hod otežava komunikacije, sada je još gore, jer je Vodolija zaštitni znak, između ostalog, komunikacija. U ovom slučaju konkretno znači loše komunikacije, opšte nerazumevanje, konflikti....Retrogradni Mekur muči Vodoliju, a ona u pokušaju da sama sebe spase, zbunjuje i povređuje sve oko sebe, bez razlike....znači, čuvaj se. Leđa uza zid, gledaj preko ramena, slušaj , što manje reaguj, ne deli informacije...eto sad će kraj tom retro hodu, za dva dana ,a ja tek sad saznala. Tako tipično ...
Šta sve čovek neće naterati sebe da radi, čita, zauzima moždane vijuge raznim informacijama, da bi zabašurio svoje misli. 
Retrogradni Merkur "udara" na osećanja, ranjava, crpi energiju.Ne vidiš ni cilj, ni put, ni plan, ništa....
Vodolija je zaštitik i telekomunkacija, pa nije čudo što mi je ispao telefon, pa okrnjih, srećom samo zaštitno staklo, nije čudo što mi laptop pravi havariju gutajući sve ono mukotrpno sakupljano...i sad naduren ćuti već deset dana a ja ove redove pišem u sveščici, dok suze kaplju....


 
Danas je u večnost otplovio Panonski mornar.
Mirno ti more legendo, pesniče svačije duše, pogotovo nas sa ovih prostora.
U ime svih nas iz pedeset i neke, šezdeset i neke, ali i ovih iz dvehiljade i neke...neki novi klinci su te voleli, baš kao i mi, koji odavno to nismo.
Tvoj glas u zadnjih petnaestak godina je bio jedva čujan u medijima ali ne i u našim srcima. Kakav si bio, šta si radio privatno, u šta verovao, to sve nije bitno. Niti sam znala, niti me se ticalo. Samo biseri tekstova su me zanimali, samo njih sam slušala, svako ko ima dušu jeste, i razumeo i voleo i čuo. Zato tvoj tako nagli odlazak još više boli. I deluje sasvim nerealno!
Ne verujem da oreš nebeske njive, ni da sa anđelima igraš raub, preferans i ajnc. Pre te vidim kako ploviš nebom i recituješ svoje stihove anđelima, a i njima zasuze te lepe zvezdane oči.
Još sinoć je moj sinić sa dve najbolje prijateljice proveo veče, pevajući na sav glas, ponovo, i ponovo Božu, zvanog Pub. Nismo znali da ti biješ neke poslednje, teške bitke.
Posle puno vremena provedoh veče uz televizor.Setio se tamo neko, pa pustio emisiju Balkanskom ulicom, sa tobom, pa onda neki tvoj kabare od pre petnaestak godina koji sada prvi put videh...
Da li te je iznenadio Rani mraz, ili te je pokosila Žetva....ili te je odnela ova prokleta pandemija kao što neki kažu...
Jedna po jedna gase se iskre mojih najranijih životnih sećanja, mojih ljubavi, iskre pesništva, normalnosti, lepote...Evo opet plačem, dok slušam Šerbedžiju , i razmišljam zašto sada tek slušamo ovo, brišući svoje suze, jer Radetu, legendi, ne mogu.
Zato, u ime svih nas, u svoje ime sigurno ti poručujem , počivaj u miru i pozdravi sve tamo, i tvog gospodina Ignaca Šena, dušo vojvođanska.
Bagrenje su stalno lomili, nepravde je uvek bilo.
Ipak, neko to od gore vidi sve , sigra se.
Tvoja predstava je završena, a ipak traje. A cirkus odavde nije otišao, i niko ne zna kada će. Zaboraviti te nećemo.Računaj na nas!
Pokušaćemo da održimo ravnotežu među zvezdama, čak i ovim koje retrogradnim hodom hoće da nas ometu.
P.S. Potaži tamo Milana moga i Magi, da i tebi uz tvoje divne stihove neko svira klavijature u pozadini i doda neki d-mol.

@photos by NatasaKK